Ce este sarcina electrica?

Sarcina electrica este un din proprietatile de baza a materiei, Toate materialele sint formate din atomi, fiecare din ei este compus din nucleu , care contine protoni si neutroni, si electronii plasati pe diverse orbite in jurul lor. Daca    exista un singur proton, atomul este de hidrogen, daca sint douazeci si noua, atomul este de cupru.


Fiecare proton are o sarcină electrică elementară egală şi de semn contrar sarcinii electronului. Se consideră că sar­cina protonului este pozitivă, iar sarcina electronului — negativă. Neutronii nu au sarcină electrică, prezenţa lor în nucleu afectînd numai masa atomului. Sarcina totală a nucleului este egală cu sarcina totală a electronilor ce-1 înconjoară, astfel încît atomul este neutru din punct de vedere electric.
Figura 1 reprezintă un atom de cupru cu douăzeci şi nouă de electroni orbitali, orbitele fiind astfel dispuse în­cît formează patru pături în jurul nucleului. Pătura ex­terioară conţine un singur electron.
Savanţii atomişti afirmă existenţa mai multor parti­cule subatomice, altele decît protonii, neutronii şi elec­tronii, noi particule îiind pe cale de a fi descoperite. To­tuşi, particulele de bază, descrise anterior, sînt cele care ne interesează în teoria simplă a electricităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu