Care sînt legile lui Kirchhoff?


Ele sînt legile de bază, cu ajutorul cărora se pot cal­cula curenţii într-un circuit electric (într-o reţea elec­trică).
Prima lege exprimă continuitatea curentului. Conţi­nutul ei: suma curenţilor care converg într-un punct de ramificaţie (sau nod) este zero. Cu alte cuvinte, suma cu­renţilor care intră în nod, în orice moment, este egală cu suma curenţilor care ies din nod. Ea poate fi exprimată algebric cu relaţia
i1+i2+i3+....=0
Trebuie acordată atenţie semnului lui i. Curentul care in­tră în nod se consideră pozitiv, în timp ce curentul care iese este luat negativ. Cel puţin unul din curenţii din fi­gura 7 trebuie să fie negativ.
Legea a doua exprimă principiul conservării energiei. Ea spune că: suma tensiunilor electromotoare într-un cir­cuit închis (sau ochi de , reţea) este egală cu su­ma căderilor de ten­siune de-a lungul lui; sau, exprimat algebric (fig. 8):
O consecinţă a legii a doua este teorema cu­renţilor de contur, a lui Maxwell, prin care fiecărui ochii se asociază un curent de contur, numit şi curent ciclic. în acest fel prima lege a lui Kirchhoff este satisfăcută în mod automat, în timp ce din legea a doua rezultă un sis­tem de ecuaţii în care necunoscute sînt curenţii de contur, pe baza cărora se pot determina curenţii reţelei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu