Care sînt materialele utilizate pentru linii aeriene şi cabluri?

Liniile aeriene sînt confecţionate din conductoare de cupru, aluminiu cu miez de oţel şi cadmiu-cupru. Conduc­toarele din cupru sînt folosite la toate tensiunile; pentru deschideri mari se utilizează cele din cadmiu-cupru care au o mare rezistenţă mecanică. Conductoarele din alumi­niu cu miez de oţel sînt folosite în special în cazul ten­siunilor înalte. Există tendinţa ca aluminiul să înlocuiască cuprul, datorită costului său mai scăzut. 

în cazul cablurilor subterane sînt necesare straturi de izolaţie şi protecţie. Dintre materialele izolatoare remar­căm: hîrtia impregnată cu ulei, cauciucul natural şi sin­tetic, materialele plastice, cum sînt policlorura de vinii sau polietilena (utilizată de obicei în locul cauciucului). Cablurile izolate cu hîrtie pot fi utilizate pînă la 400 kV, în timp ce cablurile izolate cu cauciuc sau materiale plas­tice, numai pînă la 11 kV. 

Protecţia unui cablu cu izolaţie de hîrtie impregnată este mai întîi realizată cu un strat de plumb sau aluminiu pentru evitarea umezelii şi apoi cu un strat de bitum armat sau fără armătură metalică, pentru evitarea coro­ziunii şi a distrugerii mecanice. Pentru cablurile izolate cu cauciuc sau materiale plastice protecţia este determi­nată de necesităţile de serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu