Ce este un întreruptor?


Este un dispozitiv pentru conectarea şi întreruperea unui curent într-un circuit, sau pentru decuplarea auto­mată a circuitului la creşterea excesivă a curentului în urma unui scurt circuit în sarcină. întreruptoarele sînt conectate în diferite puncte ale reţelei de distribuţie. 
Circuitul este întrerupt printr-o separare mecanică a contactelor conectate în serie cu el. Contactele întrerup-torului sînt plasate într-o cameră de stingere a arcului electric (care tinde să păstreze continuitatea circuitului). De obicei mediul de stingere este ulei sau aer. Aerul se poate afla sub presiune aşa cum se întîmplă la întrerup-torul cu aer comprimat. La alte tipuri de întreruptor apa este utilizată cu succes la stingerea arcului. în cazul în-treruptoarelor de înaltă tensiune se foloseşte hexaflorura de sulf.


La întreruptorul cu ulei prezentat în fig. 33 deschide­rea contactelor în ulei şi temperatura iniţial ridicată a arcului, determină apariţia unei bule de gaz, formată în principal din hidrogen. Turbulenţa gazului şi răcirea prin uleiul înconjurător realizează stingerea efectivă a arcului electric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu