Cum lucrează puntea Schering?


iPuntea Schering este utilizată pentru măsurarea ca­pacităţilor condensatoarelor şi a factorului de putere Rentru diferite materiale izolatoare. Ea se poate întîlni Eib două variante: puntea de înaltă tensiune şi frec­venţă industrială şi puntea de audiofrecvenţă.
Schema de bază a punţii industriale este prezentată In fig. 26. Capacitatea necunoscută de măsurat, Cx, îm­preună cu capacitatea standard Cs, formează braţele de înaltă tensiune ale punţii; rezistenţa R2 şi grupul paralel Rj, Ct formează braţele de joasă tensiune. Condiţiile de echilibru ale punţii sînt:
                                                                 Cx=Cs (R1/R2)
                                                                 tgδ=2πfC1R1
unde tg δ este tangenta unghiului de pierderi, iar f este frecvenţa tensiunii de alimentare. Folosirea rezistorului variabil R2 şi a capacităţii variabile C1 permit realizarea echilibrului punţii, independent, pentru capacitate şi pentru unghiul de pierderi.
Cînd este necesară măsurarea pierderilor la frecvenţă audio se folosesc conductoare de alimentare ecranate şi legate la pămînt. Se formează, în acest caz, aşa numita punte dublă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu